Maulid Nabi Saw Menurut Para Sahabat RA

Dari buku An Nikmatul Kubro oleh Al Imam ‘Alim Al ‘Alamah Shabuddin Ahmad Ibnu Hajar al Haitami Asy Syafie

Apakah kata-kata Sahabat-sahabat ra dan tabi’in-tabi’in tentang amalan-amalan Maulid ini. Untuk itu kita lihat di dalam kitab An Nikmatul Kubro Alal’Alami yang ditulis oleh Al Imam ‘Alim Al ‘Alamah Shabuddin Ahmad ibnu Hajar Al Haitami Asy Syafie pada muka surat 7

Telah berkata Sayidina Abu Bakar As Siddiq ra Barangsiapa membelanjakan satu dirham atas membaca Maulidin Nabi SAW, adalah dia sahabatku di dalam Syurga.”

Saiyidina Umar r.a. pula berkata, “Barangsiapa membesar-besarkan Maulidin Nabi SAW maka sesungguhnya dia menghidupkan Islam.”

Saiyidina Usman r.a. menyebut, “Barangsiapa membelanjakan satu dirham ke atas Maulidin Nabi maka seolah-olahnya dia telah syahid di dalam peperangan Badardan Hunain.”

Dan Saiyidina Ali k.w. berkata pula, “Barangsiapa membesar-besarkan Maulid Nabi SAW, adalah iaitu sebagai sebab bagi bacaannya itu, dia tidak akan keluar daripada dunia ini melainkan dengan iman dan masuk ke syurga tanpa hisab (perhitungan).

Hassan Al Basri r.a. berkata, “Jikalau adalah bagiku seumpama gunung Uhud emas, nescaya aku akan membelanjakannya ke atas bacaan Maulid Nabi SAW.”

Junaid Al Baghdadi menyebut pula, “Barangsiapa hadir di dalam majlis Maulidin Nabi SAW dan membesar-besarkan nilainya, maka sesungguhnya ia telah berjaya dengan iman.”

Seterusnya berkata pula Ma’aruf Al Khurkhi, Barangsiapa mendatangkan makanan bagi tujuan bacaan maulidin Nabi SAW dan mengumpulkan saudara-saudara dan menghidupkan pelita dan memakai pakaian baru dan berwangi-wangian sebagai membesarkan bagi Maulidin Nabi SAW itu, Allah SWT membangkitkannya di hari kiamat, di firqah yang pertama bersama Nabi-Nabi. Dan tempatnya adalah di tempat yang tertinggi.”

Dan telah berkata Fakhruddin Ar Razi, “Barangsiapa yang membaca Maulid Nabi SAW atas garam, biji-bijian atau sesuatu yang lain melainkan akan zahir padanya berkat daripada benda itu.” Selanjutnya, sesiapa yang memakan makanan tadi, maka Allah SWT menyempurnakan dan menghilangkan kegelisahan darinya. Dan jika dibacakan Maulidin Nabi SAW ke atas air, maka sesiapa yang minum air tersebut telah masuk ke dalam hatinya seribu cahaya dan rahmat, dan telah keluar daripadanya seribu kesusahan dan penyakit. Dan tidak mati hati itu ketika hari matinya hati-hati.” – Fakhruddin Ar Razi adalah pengarang besar Tafsir Ar Razi.

Al Imam Asy Syafie Rahimahullahu Taala menyatakan, Barangsiapa berkumpul kerana majlis Maulidin Nabi SAW dengan mendatangkan makanan dan tempat serta membuat baik dan jadilah sebagai sebab bacaan itu, Allah SWT membangkitkannya pada hari kiamat kelak berserta para siddiqin dan syuhada, para solehin dan adalah dia di dalam syurga An Na’im.”

As Sariyus Saqatti pula berkata, “Barangsiapa yang berkehendakkan tempat dibacakan padanya maulidin Nabi SAW maka sesungguhnya dia berkehendak “raudhah” (taman daripada taman-taman syurga), kerana sesungguhnya, tidaklah dia berkehendakkan tempat itu melainkan cintanya kepada Nabi SAW.”Rasulullah SAW ada bersabda yang berbunyi ; “Barangsiapa mencintaiku, adalah dia bersama-samaku di dalam syurga.”

Al Fadhil Jalaluddin Abdur Rahman Abu Bakar As Sayuti berkata juga, “Dan telah bercahaya-cahaya kubur siapa-siapa yang membaca Maulid Nabi SAW.” Kitab Al Wasail Fis Syarhi Syamail juga ada menyebut, “Tidaklah satu tempat dibacakan Maulid Nabi SAW melainkan dipenuhi oleh para malaikat di tempat itu dan malaikat-malaikat telah berselawat atas orang-orang yang ada di tempat tersebut. Dan Allah SWT juga telah memberikan rahmat dan keredhaan-Nya. Dan yang memberikan cahaya itu ialah malaikat Jibrail,Mikail, Israfil dan Izrael. Maka sesungguhnya mereka itulah yang menselawatkan ke atas orang-orang yang membacakan maulid Nabi SAW itu.”

Kata Imam As Sayuti lagi, “Tidak adalah daripada muslim itu membaca Maulidin Nabi SAW itu di dalam rumahnya melainkan Allah SWT angkat kemarau wabak, kebakaran, karam, kebinasaan, kecelakaan, kebencian, hasad dan pendengaran yang jahat dan pencuri daripada ahli-ahli rumah itu. Maka apabila mati, Allah SWT memudahkan ke atasnya menjawab soalan-soalan dari Munkar dan Nakir. Dan adalah dia ditempatkan di dalam tempat para siddiqin dan di sisi raja-raja yang berkuasa. Maka barangsiapa hendak membesarkan Maulidin Nabi SAW memadai akannya dengan kadar ini. Dan barangsiapa tidak membesarkan Maulid Nabi SAW, jikalau engkau telah memenuhi baginya dunia ini bagi memujinya, maka hatinya tidak digerakkan untuk mencintai Nabi SAW.”

Tidak syak lagi bahawasanya Maulid ini adalah merupakan amalan yang mulia dan terpuji. Amalan yang bernilai di dunia dan akhirat. Sebab itulah ia menjadi amalan pewaris-pewaris agama (yakni ulama-ulama) yang benar-benar cintakan Allah SWT dan Rasulullah SAW.

Wa min Allah at tawfiq

wasalam, arief hamdani
http://www.mevlanasufi.blogspot.com
HP. 0816 830 748, 0888 133 5003

Iklan

3 Tanggapan so far »

 1. 1

  Abdul Mutholib said,

  Assalamualaikum Wr.Wb.
  Semoga Allah selalu merahmati kita semua Amiin. afwan kalo bisa perkataan tentang maulid di tulis periwayatannya. ini untuk menambah keyakinan kita terhadap keagungan Rosulullah dan untuk dapat selalu mengagungkan maulid nabi soalnya sekarang banyak GAM(gerakan anti maulid) syukron.

 2. 2

  Ichsan said,

  Assalamu’alaikum…
  Mana periwayatan haditsnya ?
  Kenapa tidak dijelaskan sanadnya (Shahih atau Hasan) ? Jika sanadnya tidak jelas, perawinya tidak disebutkan bagaimana kita bisa mengetahui kebenaran ?
  Sepengetahuan saya Ahlus Sunnah tidak melakukan hal seperti ini.
  Syukron, Barakallahu fiikum.

  • 3

   uje said,

   Dari buku An Nikmatul Kubro oleh Al Imam ‘Alim
   Al ‘Alamah Shabuddin Ahmad Ibnu Hajar al
   Haitami Asy Syafie….ini kitabnya carilah perawinya atau carilah biografi pengarang kitab tsb jika pengarang kitab tsb sanad keilmuanya(guru2nya) smpai kpd nabi saw…brati isi kitab tsb benar…


Comment RSS · TrackBack URI

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: