Al-Habib Nuh bin Muhammad Al Habsyi

Dikisahkan bahawa Kiyai Agung Muhammad bin ‘Abdullah as-Suhaimi BaSyaiban memang selalu mengamalkan bacaan mawlid Junjungan Nabi s.a.w., tetapi kadangkala beliau meninggalkannya. Pada satu malam, beliau bermimpi dan dalam mimpi tersebut beliau bertemu dengan Junjungan Nabi s.a.w. dan Habib Nuh yang ketika itu sudah pun berpulang ke rahmatUllah. Dalam mimpi tersebut, Habib Nuh sedang mengiringi Baginda Nabi s.a.w. yang sedang berjalan di hadapan rumah Kiyai Agung, lalu Habib Nuh pun berkata kepada Baginda Nabi s.a.w.: “Ya RasulAllah, marilah kita ziarah rumah kawan saya Muhammad Suhaimi.” Tetapi Junjungan Nabi s.a.w. enggan berbuat demikian sambil bersabda: “Saya tak hendak menziarahinya kerana Muhammad Suhaimi ini selalu lupakan saya, kerana dia selalu meninggalkan bacaan maulid saya.” Habib Nuh merayu kepada Baginda Nabi s.a.w.: “Saya bermohonlah kepada tuan supaya dia diampuni.” Setelah itu baharulah Junjungan Nabi s.a.w. mahu masuk dan duduk di dalam rumah Kiyai Agung. Inilah kisah mimpi Kiyai Agung, selepas isyarat mimpi itu, maka Kiyai Agung tidak lagi meninggalkan bacaan mawlid, hatta dalam pelayaran sekalipun dan walaupun hanya 2 atau 3 orang sahaja dalam majlis pembacaan tersebut.

Ini cerita mimpi, percaya atau tidak terpulanglah, kuceritakan kisah ini sebagai pengenalan kepada ketinggian maqam seorang waliyUllah yang bermakam di Singapura. Beliau yang kumaksudkan dan kuharapkan keberkatannya bagi diriku dan ahli keluargaku serta sekalian muslimin adalah Habib Nuh bin Muhammad al-Habsyi yang hidup sekitar tahun 1788M – 1866M. Makam beliau terletak di Palmer Road, Tanjong Pagar, Singapura. Keistimewaan Habib Nuh al-Habsyi makin tersohor apabila kerajaan Singapura sewaktu pembinaan lebuh raya cuba untuk memindahkan makam beliau tetapi gagal. Akhirnya, makam beliau dibiarkan dan sehingga kini terus di bawah penjagaan Majlis Ugama Islam Singapura.

Habib Nuh al-Habsyi meninggalkan dunia yang fana ini pada hari Jumaat, 14 Rabi`ul Awwal 1283H. Sebelum meninggal, beliau telah mewasiatkan agar dikebumikan di atas sebuah bukit kecil di Jalan Palmer tersebut. Wasiat ini dipandang ganjil kerana tempat yang ditunjukkannya itu adalah terpencil daripada perkuburan orang Islam dan berada di tepi laut yang terdedah kepada pukulan ombak dan hakisan laut. Maka ahli keluarga beliau memutuskan agar jenazahnya dimakamkan sahaja di tanah perkuburan biasa. Setelah selesai urusan jenazah dan ketika hendak dibawa ke tanah perkuburan biasa, jenazah beliau tidak dapat diangkat oleh orang yang hendak membawanya. Diceritakan puluhan orang cuba untuk mengangkat jenazah tersebut, semuanya gagal. Akhirnya mereka diperingatkan agar mematuhi sahaja wasiat Habib Nuh berhubung tempat pengkebumiannya. Maka apabila jenazahnya hendak dibawa ke tempat menurut wasiatnya tersebut, maka orang-orang yang membawanya merasa jenazahnya amat ringan dan mudahlah mereka mengusungnya. Tahun 1962, kerajaan Singapura telah menambak dan menebus guna laut sekitar makam Habib Nuh, dan sekarang makam tersebut berada di tengah daratan dan bukan lagi tepi laut. Makam beliau tetap terpelihara sehingga sekarang dan menjadi tempat ziarah bagi mereka-mereka yang mencari keberkahan seorang sholih lagi wali.

Karamah Habib Nuh al-Habsyi zahir sewaktu hayatnya lagi. Diceritakan bahawa pernah beliau dipenjarakan oleh penjajah orang putih. Anehnya, Habib Nuh boleh berada di luar penjara pada bila-bila masa sahaja yang dia kehendaki, walaupun dalam penjara kaki dan tangannya dirantai. Walaupun ditangkap semula, beliau tetap dapat keluar dari penjara, sehingga penjajah tidak betah lagi untuk memenjarakan beliau kerana penjara tidak lagi mempunyai apa-apa arti buat beliau.

Diceritakan lagi bahawa pada satu ketika ada seorang saudagar yang sedang dalam pelayaran ke Singapura. Dalam pelayaran, kapalnya telah dipukul ribut kencang. Dalam suasana cemas tersebut, saudagar itu berdoa kepada Allah agar diselamatkan kapalnya dari ribut tersebut dan dia bernazar jika sekiranya dia selamat sampai ke Singapura dia akan menghadiahkan kain kepada Habib Nuh. Alhamdulillah, dia dan dagangannya diselamatkan Allah dari keganasan ribut tersebut. Setibanya di Singapura, dia hairan kerana Habib Nuh telah sedia menunggu kedatangannya di pelabuhan dan memintanya melaksanakan nazar yang telah dibuatnya di tengah laut itu.

Diceritakan lagi bahawa seorang yang hendak belayar membawa dagangan yang mahal mengikut sebuah kapal telah menghadap Habib Nuh memohon doa agar pelayarannya selamat. Habib Nuh dengan keras melarang dia membawa dagangannya tersebut. Memandangkan ketegasan Habib Nuh tersebut, maka saudagar tersebut tidaklah jadi membawa dagangannya dengan kapal tersebut. Tidak berapa lama selepas kapal tersebut berlepas, penduduk Singapura dimaklumkan bahawa kapal tersebut telah terbakar dan tenggelam.

Banyak lagi kejadian aneh yang dihubungkan kepada karamah Habib Nuh ini. Walau apa pun khawariqul adah yang berlaku pada dirinya, maka itu bukanlah tuntutan kita. Yang pasti, sejarah telah menyaksikan bahawa Habib Nuh al-Habsyi adalah seorang sholeh yang taat kepada ajaran Islam. Apa yang kita citakan ialah agar dapat mencontohi jejak langkah beliau dalam menuruti perjalanan para leluhurnya sambung-menyambung sehingga ke hadhrat Junjungan Nabi s.a.w. Mahabbah kepada para sholihin adalah dituntut dan ingat seseorang itu nanti akan berada bersama orang yang dikasihinya. Sesungguhnya istiqamah atas agama itu lebih baik daripada 1000 kekeramatan mencarik adat. Karamah maknawi itu lebih bermakna dari karamah hissi. Mudah-mudahan keberkatan Habib Nuh al-Habsyi mengalir terus kepada kita dan anak keturunan kita, keberkatan yang dengan sebabnya diharap Allah memandang kita dengan pandangan rahmat dan kasih sayangNya. Mari kita hadiahkan al-Fatihah kepada wali Allah Kota Singa ini…..al-Fatihah.

12 Tanggapan so far »

 1. 1

  suryadi said,

  Dari Almarhum Sidi Muhammad Said Al-Linggi, Al-Idrissiyah(wafat 1926 di , Negeri Sembilan, Malaysia)

  “Pada suatu hari, seperti biasa Tuan Sidi Muhammad ra masuk ke bilik khas untuk suluk… Malam itu, beliau tidak mengajar. Setelah solat sunnah, beliau bercakap dengan penolongnya empat mata:

  …’Aku pergi bersidang di Bukit Qaf. Aku dan Habib Noh sahaja yang mewakili umat sebelah sini. Rasulullah juga hadir, dan engkau jangan cerita berita ini kepada sesiapa sebelum aku mati.’

  (Dipetik dari Al-‘alamu Naqshy fi Dzikri Manaqib AlHabib Nuh bin Muhammad Al-Habasyi, Unit Dakwah Masjid Al-Firdaus, Singapura, ms 36-37.)

 2. 2

  Alhamdullilah udah ada blogspot yang berisikan manakib para aulia dan semoga bisa menjadi suritauladan bagi kita semuanya. amin.
  alafu buat para habaib yang ada di pelosok negeri, ana minta sejarah / manakib dari habib Alwi bin Ahmad Basyaiban ( Danuningrat I) sebagi Bupati I Kabupaten MAgelang. Sebelumnya jazakumullah khoiron katsir.

 3. 3

  HABIB M FIRDAUS ALMUNAWAR said,

  ana sangat merasakan barokah dari AlHabib,kira2 dua tahun yg lalu ana ziarah ke makam beliau brsm istri berangkat dari Semarang Jateng Indonesia ke Batam Lalu ke Singapur langsung berziarah,kami ambil gambar makam beliau dg ha nadicem setelahnya hendicam/sotingan lgsg rusak alias konslet sengga mulai saat itu kmi tdk bisa mengabadikan momen momen di Singapur,setelahnya pulang di Indonesia ternyata yang digambar hanya makam Habib Nuh saja.

 4. 4

  pendi albero said,

  pertama saya ziarah kemakam habib nuh,pada tgl 19 malam nya,beliau telah memb
  eri berkah kepada hamba,yaitu suatu tasbih,,dan sekarang saya pergunakan sebaik2nya.kisah sejarahnya begini,waktu saya bersimpuh depan makam habib nuh,saya dapat bisikan dari habib nuh,habib nuh suruh saya sholat dua rokaat,habib nuh suruh saya kebawa ketempat ibadah,kemudian saya laksanakan ibadah,tapi waktu saya ibadah saya merasakan habib nuh dalam diri saya,setelah saya selesai melaksanakan ibadah,habib nuh masih dalam diri saya,habib nuh berpesan kepada saya,pesannya begini,kapan saja cucu memanggil habib,habib akan datang,begitilah pesan habib nuh kepada saya,selesai itu saya balik kebatam,dan saya coba panggil habib nuh,subhanallah,beliau memang datang,dan saya bersyukur kepad allah bisa komunikasi kepada habib nuh.wass pendi BATAM.
  HP.081277000275

 5. 5

  […] Al-Habib Nuh bin Muhammad Al Habsyi […]

 6. 6

  alwi said,

  alhamdulillah kpd orang2 mu’min yg istiqomah to agama dan percaya adanya waliyulloh,sebenarnyakt di tuntut oleh agama to menjalankan syariat yg di bawakan Rosululloh saw,yg smpe saat ini terbukti nyata….alhamdulillah ana pernah ziarah ke makam habib Nuh,ternyata benar dan nyata.karomah beliau yaitu:….suatu ketika ana tggl di batam dan niat ziarah ke maqom habib nuh dg membawa dana Rp500 rb dan alhamdulillah sampai di pelabuhan(world trade) petugas migration tidak menanyakan mau ke mana, apa tujuanya.

 7. 7

  abdi said,

  semoga kita selalu dalam bimbingan dan nasehat para ulama dan habaib download ceramah dan qosidah habaib

 8. 8

  denny arya saputra said,

  assalmualaikum saudara.. saya denny dari indonesia, dapatkah saudara membantu mengantarkan saya untuk berziarah ke makam waliuallah habib nuh,insyallah saya bulan oktober 2013 ad rencana datang ke kuala lumpur dan singapore..terimaksih atas bantuanya,,mohon dibantu saudara.amiinnn

 9. 9

  khoiry said,

  Assalaamu’alaikum,
  Info :
  Bahwa makam ayah dan kakeknya beliau berada di areal pemakaman Sultan Palembang Kawah Tengkurep 3 ilir Palembang Sumatera Selatan – Indonesia.

  Wassalaamu’alaikum.

 10. 10

  khoiry said,

  Assalaamu’alaikum,
  Info :
  Bahwa maqam ayah dan kakeknya Habib Nuh bin Muhammad bin Ahmad bin Idrus bin Hadi Alhabsyi. Yakni :

  Habib Muhammad (ayah) dan habib Ahmad Alhabsyi (kakek)

  berada di areal pemakaman Sultan Palembang. Kawah Tengkurep 3 ilir Palembang Sumatera Selatan – Indonesia.

  Bisa CP ke no ana untuk lebih lengkapnya : 083898910711 (Muhammad Khoiry)

  Wassalaamu’alaikum

 11. 11

  […] Al-habib nuh bin muhammad al habsyi | ahlussunahwaljamaah […]

 12. 12

  intan fatimah yahya said,

  .اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ , آمِّينَ أَمِِيْن يَا رَبَّ العَالَمِينْ


Comment RSS · TrackBack URI

Berikan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

Bergabunglah dengan 99 pengikut lainnya.

%d blogger menyukai ini: